En faydalı 10 yeşillik

Amerikalı bilim adamlarına göre sırasıyla en faydalı 10 yeşillik

1. Su teresi
K, C ve A vitamini deposu olan su teresi en faydalı sebze seçildi. Kemiklere iyi gelir ve bağ doku sağlığını iyileştirir. 
Suteresinin iştah açıcı özelliği olup başlıca faydaları:
* İdrar söktürür.
* Balgam söktürür.
* Sinirleri yatıştırır.
* Cinsel gücü artırır.
* Nikotinin panzehiridir.
* Vücudu kuvvetlendirir.
* Su teresinin terletici özelliği vardır.
* Kandaki şekeri düşürür.
* Skorbüt hastalığının tedavisinde faydalıdır.
* Saç dökülmesine iyi gelir.
* Su teresi kremi ve maskeleri ile cilt bakımı sağlar.
* Ciltte botoks etkisi yapar gerginleştirir.
2. Brüksel lahanası
Folik asit ve potasyum deposudur. Kalp, böbrekler ve beyin için çok önemlidir.
 Brüksel lahanası, düşük kalori değerine karşılık potasyum ve demir gibi mineraller ile A, C ve E vitaminlerini yüksek oranlarda içeren çok yararlı bir besindir. Bunların yanı sıra;
 Turpgiller'deki tüm sebzeler gibi, özellikle akciğer, mide ve kalınbağırsak (kolon) kanserlerine yakalanma riskini en aza indirger.
Yüksek oranlarda demir minerali ile folik asit içerdiğinden kansızlığı ve doğum yapacak kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma tehlikesini en aza indirir.
C, E ile A vitamini (betakaroten) gibi antioksidan maddeleri yüksek oranda içerdiğinden kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarak illetine tutulma riskini de düşürür.
Gene yüksek düzeyde potasyum minerali içermesi nedeniyle brüksel lahanası,yüksek tansiyonu düşürür ve tansiyonu belli düzeyde tutar.
Bu önemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere Brüksel lahanasının sıkça yenilmesi öğütlenmektedir.
.
3. Pazı
A, K ve C vitaminleriyle bol miktarda antioksidan barındırır.
* İdrar söktürür.
* İdrayollarında hissedilen yanmayı giderir.
* Haşlanmış yaprakların suyu kabızlığı giderir.
* Yaprakları yanık, apse, şişlikler ve basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.
* Kansızlığı önler.
* İştah açıcıdır.
* Hazmı kolaylaştırır.
* Vücuda kuvvet verir.
* Öksürüğe karşı faydalıdır.
* Gül yağı ile karıştırılıp başa konulduğunda ağrıyı geçirir.
* Hamile olanların yemesi doğacak çocukta omurga açıklığı riskini azaltır.
4. Pancar sapı
Antioksidanlarla doludur. A vitamini ve demir içerir.
5. Ispanak
A, B2, C ve K vitaminlerini içerir. Magnezyum, manganez, folik asit, demir, kalsiyum ve potasyum deposudur.


6. Hindiba
Kalsiyum, A vitamini ve potasyum deposudur.
Safra kesesi ve karaciğer  hastalıklarında faydalıdır.Kronik karaciğer iltihaplarına iyi gelir.Deri kaşıntılarını, egzamaları ve temriyeleri iyileştirir.Mide sıvılarını düzenler ve mide de birikmiş maddeleri temizler.İştah açıcıdır.Kanı temizler.Bedeni güçlendiren kuvvetli bir toniktir.İdrarı söktürür.Müshil etkisi vardır.
7. Kıvırcık marul
Lif, A vitamini ve potasyum içerir.
8. Maydanoz
Sindirim sistemine iyi gelir. C vitamini ve demir deposudur.
Kalp damar sağlığına iyi gelen folat içerir. Folat homosisteini (yüksek düzeylerde kan damarlarına zarar verebilen tehlikeli bir molekül) zararsız moleküller haline dönüştürür, felç ve kalp krizi riskini azaltmak için yararlıdır.
-Maydanoz  tüketimi kan basıncını düşürmek için faydalıdır ve yüksek tansiyona bağlı olabilecek hastalıkların riskini azaltır.
-Maydanozun en önemli faydalarından biri de sağlıklı böbrek fonksiyonlarını sağlamasıdır. Fazla su ve tuzun atılmasını sağlar.Mesanenin güçlendirilmesi ve böbrek taşlarının önlenmesi için iyidir.
 -Maydanozdaki yüksek C vitamini seviyeleri osteoartrit ve enflamatuar poliartrit ile romatoid artrit çeşitlerinin oluşmasını engeller.
-Damarlarındaki yapışkan kalıntıların erimesini sağladığı böylece kan damarlarının temizliği için iyi olduğu söyleniyor. Maydanoz aynı zamanda kan damarlarının esnekliğini sağlamak için de iyidir.
-Cinsel fonksiyonların artırılması da maydanozun sağlık faydalarından biridir. Ayrıca adet sorunlarını tedavi etmek için bir bitkisel ilaç olarak yaygın bir şekilde kullanılır.
-Uygun hücre bölünmesinde folat önemli bir rol oynadığı için bu bitkinin tüketimi, tümörlerin önlenmesi için yararlıdır. Özellikle kolon ve serviks kanserine neden olan anormal ve hızlı hücre bölünmesini önler. Maydanozda bulunan antioksidanlar ve flavonoidler de tümör ve kanserin gelişiminin önlenmesinde yararlıdır.
-Maydonoz içerdiği yüksek klorofil içeriği sayesinde nefesin tazelenmesini sağlar ve kötü ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olur.
9. Marul
Potasyum, demir, vitamin ve minerallerle doludur.
Marul vb. salatalar, özellikle mide kanseri başta olmak üzere, bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.
 İçerdikleri A, C ve E vitamini gibi antioksidan maddeler sayesinde, kalp krizi geçirme, felç ve katarakt illetine yakalanma tehlikesinden korur.
Demir ve folik asit içerdiklerinden kansızlığı önler ve gebe kadınların spina bifida (yani omurganın bir yanının açık oluşu) hastalığı taşıyan çocuk doğurma ihtimalini en aza indirir.
Marul vb. salatalar, sindirim sistemini uyarıcıdır. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırıcı etkiler yapar.
Marul vb. salataların bedeni yatıştırıcı etkisi vardır; bu sebeble uykusuzluğa iyi gelir.
10. Yeşil lahana
C vitamini, lif, kalsiyum ve manganez deposudur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversiteyi kazanmanın püf noktaları

Bruce Lee'nin Psikolojisi

Filmlerde görmeyi istemediğimiz sahneler