En faydalı 10 yeşillik
Amerikalı
bilim adamlarına göre sırasıyla en faydalı 10 yeşillik
1. Su teresi
K, C ve A vitamini deposu olan su teresi en faydalı sebze seçildi.
Kemiklere iyi gelir ve bağ doku sağlığını iyileştirir.
Suteresinin iştah açıcı özelliği olup başlıca faydaları:
* İdrar söktürür.
* Balgam söktürür.
* Sinirleri yatıştırır.
* Cinsel gücü artırır.
* Nikotinin panzehiridir.
* Vücudu kuvvetlendirir.
* Su teresinin terletici özelliği vardır.
* Kandaki şekeri düşürür.
* Skorbüt hastalığının tedavisinde faydalıdır.
* Saç dökülmesine iyi gelir.
* Su teresi kremi ve maskeleri ile cilt bakımı sağlar.
* Ciltte botoks etkisi yapar gerginleştirir.
* İdrar söktürür.
* Balgam söktürür.
* Sinirleri yatıştırır.
* Cinsel gücü artırır.
* Nikotinin panzehiridir.
* Vücudu kuvvetlendirir.
* Su teresinin terletici özelliği vardır.
* Kandaki şekeri düşürür.
* Skorbüt hastalığının tedavisinde faydalıdır.
* Saç dökülmesine iyi gelir.
* Su teresi kremi ve maskeleri ile cilt bakımı sağlar.
* Ciltte botoks etkisi yapar gerginleştirir.
2. Brüksel lahanası
Folik asit ve potasyum deposudur. Kalp, böbrekler ve beyin için çok
önemlidir.
Brüksel lahanası, düşük kalori değerine
karşılık potasyum ve demir gibi mineraller ile A, C ve E vitaminlerini yüksek
oranlarda içeren çok yararlı bir besindir. Bunların yanı sıra;
Turpgiller'deki tüm sebzeler gibi,
özellikle akciğer, mide ve kalınbağırsak (kolon) kanserlerine yakalanma riskini
en aza indirger.
Yüksek oranlarda demir minerali ile folik
asit içerdiğinden kansızlığı ve doğum yapacak kadınların spina bifida
(omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma
tehlikesini en aza indirir.
C, E ile A vitamini (betakaroten) gibi
antioksidan maddeleri yüksek oranda içerdiğinden kalp hastalıklarına yakalanma,
kalp krizi geçirme ve katarak illetine tutulma riskini de düşürür.
Gene yüksek düzeyde potasyum minerali içermesi
nedeniyle brüksel lahanası,yüksek tansiyonu düşürür ve tansiyonu belli
düzeyde tutar.
Bu önemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere
Brüksel lahanasının sıkça yenilmesi öğütlenmektedir.
.
3. Pazı
A, K ve C vitaminleriyle bol miktarda antioksidan barındırır.
* İdrar söktürür.
* İdrayollarında hissedilen yanmayı giderir.
* Haşlanmış yaprakların suyu kabızlığı giderir.
* Yaprakları yanık, apse, şişlikler ve basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.
* İdrayollarında hissedilen yanmayı giderir.
* Haşlanmış yaprakların suyu kabızlığı giderir.
* Yaprakları yanık, apse, şişlikler ve basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.
* Kansızlığı önler.
* İştah açıcıdır.
* Hazmı kolaylaştırır.
* Vücuda kuvvet verir.
* Öksürüğe karşı faydalıdır.
* Gül yağı ile karıştırılıp başa konulduğunda ağrıyı geçirir.
* Hamile olanların yemesi doğacak çocukta omurga açıklığı riskini azaltır.
* İştah açıcıdır.
* Hazmı kolaylaştırır.
* Vücuda kuvvet verir.
* Öksürüğe karşı faydalıdır.
* Gül yağı ile karıştırılıp başa konulduğunda ağrıyı geçirir.
* Hamile olanların yemesi doğacak çocukta omurga açıklığı riskini azaltır.
4. Pancar sapı
Antioksidanlarla doludur. A vitamini ve demir içerir.
5. Ispanak
A, B2, C ve K vitaminlerini içerir. Magnezyum, manganez, folik asit, demir,
kalsiyum ve potasyum deposudur.
6. Hindiba
Kalsiyum, A vitamini ve potasyum deposudur.
Safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında faydalıdır.Kronik karaciğer
iltihaplarına iyi gelir.Deri kaşıntılarını, egzamaları ve temriyeleri iyileştirir.Mide
sıvılarını düzenler ve mide de birikmiş maddeleri temizler.İştah açıcıdır.Kanı
temizler.Bedeni güçlendiren kuvvetli bir toniktir.İdrarı söktürür.Müshil etkisi
vardır.
7. Kıvırcık marul
Lif, A vitamini ve potasyum içerir.
8. Maydanoz
Sindirim sistemine iyi gelir. C vitamini ve demir deposudur.
Kalp damar sağlığına iyi gelen folat içerir.
Folat homosisteini (yüksek düzeylerde kan damarlarına zarar verebilen tehlikeli
bir molekül) zararsız moleküller haline dönüştürür, felç ve kalp krizi riskini
azaltmak için yararlıdır.
-Maydanoz tüketimi kan basıncını düşürmek
için faydalıdır ve yüksek tansiyona bağlı olabilecek hastalıkların riskini
azaltır.
-Maydanozun en önemli faydalarından biri de
sağlıklı böbrek fonksiyonlarını sağlamasıdır. Fazla su ve tuzun atılmasını
sağlar.Mesanenin güçlendirilmesi ve böbrek taşlarının önlenmesi için iyidir.
-Maydanozdaki yüksek C vitamini
seviyeleri osteoartrit ve enflamatuar poliartrit ile romatoid artrit
çeşitlerinin oluşmasını engeller.
-Damarlarındaki yapışkan kalıntıların erimesini
sağladığı böylece kan damarlarının temizliği için iyi olduğu söyleniyor.
Maydanoz aynı zamanda kan damarlarının esnekliğini sağlamak için de iyidir.
-Cinsel fonksiyonların artırılması da
maydanozun sağlık faydalarından biridir. Ayrıca adet sorunlarını tedavi etmek
için bir bitkisel ilaç olarak yaygın bir şekilde kullanılır.
-Uygun hücre bölünmesinde folat önemli bir rol
oynadığı için bu bitkinin tüketimi, tümörlerin önlenmesi için yararlıdır.
Özellikle kolon ve serviks kanserine neden olan anormal ve hızlı hücre
bölünmesini önler. Maydanozda bulunan antioksidanlar ve flavonoidler de tümör
ve kanserin gelişiminin önlenmesinde yararlıdır.
-Maydonoz içerdiği yüksek klorofil içeriği
sayesinde nefesin tazelenmesini sağlar ve kötü ağız kokusunun önlenmesine
yardımcı olur.
9. Marul
Potasyum, demir, vitamin ve minerallerle doludur.
Marul vb. salatalar, özellikle mide kanseri başta olmak üzere, bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.
İçerdikleri A, C ve E vitamini gibi antioksidan maddeler sayesinde, kalp krizi geçirme, felç ve katarakt illetine yakalanma tehlikesinden korur.
Demir ve folik asit içerdiklerinden kansızlığı önler ve gebe kadınların spina bifida (yani omurganın bir yanının açık oluşu) hastalığı taşıyan çocuk doğurma ihtimalini en aza indirir.
Marul vb. salatalar, sindirim sistemini uyarıcıdır. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırıcı etkiler yapar.
Marul vb. salataların bedeni yatıştırıcı etkisi vardır; bu sebeble uykusuzluğa iyi gelir.
10. Yeşil lahana
C vitamini, lif, kalsiyum ve manganez deposudur.
Yorumlar
Yorum Gönder