Dünya ile ilgili bazı gerçekler
2- Dünya’yı nefes alan, yaşayan bir organizma olarak görebiliriz. Kendi sıcaklığını düzenler, enerji yakar, düzenli bir şekilde cildini yeniler. Yıllar geçtikçe vücudunda değişimler meydana gelir.
3- Dünya, çekim etkisi, hidrojen gazı ve yıldız tozundan oluşmuştur. Bilim adamları, Dünya’nın nispeten olması gerekenden daha hızlı bir şekilde oluştuğuna inanıyor.
4- Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü, Ay’ın kütle çekiminden dolayı gittikçe yavaşlıyor. Yani günler uzuyor. Kayıp zamanı telafi etmek için en son 30 Haziran 2012’de 1 saniye eklendi. Bundan önce 2008’de eklenmişti. 900 milyon önce kendi ekseni etrafında daha hızlı döndüğü için 1 gün 18 saatti.
5- Dünya’nın çekirdeğindeki manyetik değişimler nedeniyle Dünya’nın manyetik kutbu her sene Rusya’ya doğru 55 ile 60 km. arasında kayıyor. Bilim adamları ilk kez 1831 yılında manyetik kuzey kutbunun biraz değiştiğini fark etti. Sonra 1904 yılında kutbun kuzey doğuya doğru yılda 15 km. sabit hızda kaymaya başladığını buldular. 1989 yılında manyetik değişimin tekrar hızlanmaya başladığı fark edildi. 2007 yılında bilim adamları, manyetik kutbun her sene 55 ile 60 km. arasında Sibirya’ya doğru kaydığını buldular.
6- Dünya’ya en büyük çarpışma 4.6 milyar yıl önce Güneş sisteminde yörüngesi olan, Mars büyüklüğünde Theia isimli bir gezegen tarafından gerçekleşmiş. Bu gezegenin kütlesi sabit bir yörüngede kalamayacak kadar ağırdı. Bu yüzden Dünya’ya olan uzaklığı gittikçe azaldı ve Dünya’ya çarptı. Theia’nın mantosu ve Dünya’nın önemli ölçüdeki silikat mantosu uzaya fırladı. Uzaya fırlayan bu materyaller zamanla uydumuz Ay’ı şekillendirdi. Yeni araştırmalar bu hipotezi destekliyor. Araştırmalara göre Dünya ve Ay’ın çekirdeğinin aynı silikon materyali içerdiği saptanmış.
Ortalama her 500.000 bin yılda bir 1 km. çapında asteroit Dünya’ya çarpıyor. 5 km. büyüklüğünde çarpışmalar ortalama her 10 milyonda bir gerçekleşiyor. 10 km. çapında bir asteroit , 65 milyon yıl önce Dünya’ya çarparak dinazorların ve büyük kertenkelelerin neslinin tükenmesine neden olmuştur. Denizde yaşayan canlıların yüzde 90’ı, karada yaşayan canlıların yüzde 70’i yok olmuştur. Yakın zamanda, 1908 yılında Sibirya Tunguska’da 5 ila 10 km. çapında bir kuyruklu yıldızın parçasının Dünya’ya çarpmasıyla meydana gelen olay 2.150 km. kare alanda 80 milyon ağacın yanmasına sebep olmuştur. Patlamanın etkisiyle ortaya çıkan alevler 800 km. uzaktan görülmüş.
7- Dünyanın çekirdeği eriyiktir. Sıcaklığı 7.500 santigrat derece olup Güneş’in yüzeyinden daha sıcaktır.
8- Dünya yüzeyinin yüzde 80’inden fazlası volkaniktir.
9- Su ve atmosferdeki karbondioksit miktarı ile gezegenimizin Güneş'ten aldığı enerji miktarı, gezegendeki yaşamı kontrol eden iki faktördür.
10- Uzaydan bakıldığında Güneş sistemimizdeki 8 gezegenden ( Platon sayılmıyor ) en parlak olanı Dünya olarak görülecektir. Nedeni su oranı en fazla olan gezegen olmasından dolayı Güneş ışınlarının sudan yansımasıdır.
11- En büyük dağ sıraları okyanusların altındadır. Beysbol topundaki dikişler gibi dünyayı çevreler.
12- Dünya, uzayda saatte 107.000 km. hızla gidiyor.
13- Bir zamanlar yağmur ormanı oranı yüzde 18’ idi, şimdi ise yüzde 2’ dir.
14- Dünya yüzeyindeki suların yüzde 97’si tuzlu, yüzde 3’ü tatlıdır.
15- Dünyadaki ekilebilir alan sadece yüzde 11’dir.
16- Dünya’daki sıcaklığın en yüksek ölçüldüğü yer İran, Lut Çölüdür. Nasa’nın uydusu Aqua, 2003 ile 2005 yılları arasında 70,7 santigrat derece sıcaklık ölçmüştür. Sıcaklığın en düşük ölçüldüğü yer ise, 1983 yılında Rusya Vostok’ta - 89,2 santigrat derece ölçülmüştür.
17- Dünya’da sıcaklık ortalamasının en düşük olduğu yer Antartika’dır. Sıcaklık ortalamasının en yüksek olduğu yer ise Güney Afrika, Kalahari çölüdür.
Yorumlar
Yorum Gönder