2. Dünya Savaşı ile ilgili bazı gerçekler

1-1944 yılında Normandiya’da esir alınan ilk Alman askerlerin arasında az sayıda Koreli askerler de vardı. Bu az sayıdaki Koreli askerler 1939 yılında Nomonhan’da Japonya için savaşıyorlardı, ta ki Rus ordusu tarafından esir alınıncaya kadar, sonra Rus ordusu için savaşmaya zorlandılar, ta ki 1943 yazında Ukrayna’da Alman ordusu tarafından esir alınıncaya kadar, sonra Alman ordusu için savaşmaya zorlandılar, ta ki Amerikan ordusu tarafından Normandiya’da esir alınıncaya kadar


2- 1935’de İskoçyalı Fizikçi Robert Watson Watt radyo dalgalarını kullanarak bombardıman uçaklarını yok edecek bir öldürücü ışın üzerinde çalışıyordu. Bunu yapamadı ama radarın gelişmesine vesile oldu. İlk kez Atlantik savaşında Alman deniz altı gemilerine karşı kullanıldı.
3- Bir Alman denizaltısı olan U 120 arızalı bir tuvalet yüzünden battı.

4- Naziler, milyonlarca Polonyalıyı öldürdü fakat bebek ve çocuklarının Almanlara benzediklerini düşünürek Alman ailelerine evlatlık olarak verildiler

 5- Dr. Josef Mengele ( namı ölüm meleği ) acılı genetik deneyleri için çoğu Roman ve Yahudi 3.000 ikiz çocuk ve birçok esir kullandı. Esirlerin göz renklerini maviye dönüştürmek için göz bebeklerine bir sıvı karışım enjekte ediyordu. Bu yaptığı testler başarısızlıkla sonuçlanmış olup bir çok insanın kör olmasına neden olmuştur. Deneylerinden birinde deniz soğuğuna dayanıklılığı ölçmek için kullanılan esirler buz dolu küvetlere konup ölene kadar tutuluyordu. Farklı ırkların bulaşıcı hastalıklara karşı nasıl tepki verdiğini belirlemek için esirlere çeşitli hastalıklar enjekte ediliyordu. Başka bir deneyde ise bir insanın ne kadar basınca dayanacağını ölçmek için kullanılan esirler basınç odasına sokulup burada iç organları patlayıncaya kadar basınç uygulanıyordu.

6- Nazi bayrağını Hitler dizayn etmiştir. Kırmızı renk, sosyal nazizim düşüncesi, beyaz renk, ulusçuluğu, siyah gamalı haç ise Aryan ırkının zaferi için mücadeleyi sembolize ediyordu.

7- 1974 yılında Hiro Onoda isimli bir Japon askeri 1974 yılında Pasifik, Lubang adasında ortaya çıktı. Ülkesinin kaybettiğinin farkında değildi. Kendisi o zamana kadar gerilla baskınları yapıyordu. Köylülerle ve polisle silahlı çatışmaya girmişti. Japon bir kolej öğrencisi kendisi buldu fakat teslim olduklarını bir türlü kabul etmiyordu. Japon hükümeti kendisini getirmesi için bir komutan görevlendirdi. Komutanının emrini kabul etti. Böylelikle savaşın bitiminden 29 yıl sonra ormandan çıkmış oldu. Şaşkınlık içindeki İlk kelimeleri “Biz gerçekten savaşı kayıp mı ettik” oldu. Japonya’ya gittiğinde bir kahraman gibi karşılandı.

8- Yazar Ian Fleming, James Bond karakterini Yugoslavya doğumlu casus Dusko Popov (1912-1981) dan ilham alarak oluşturdu. Almanya ve İngiltere arasında çift ajanlık yapıyordu. En az 5 dil konuşuyordu ve mikro fotoğraflar çeken ilk ajandı. Japonların Pearl Harbor baskınını öğrendi ancak FBI uyarısını dikkate almadı. Daha sonra Amerika’ya yerleşti . 1974’ de casusluk anılarını yazdı.

9- Amerikan fabrikaları savaş boyunca 650.000’ den fazla jip, 300.000’den fazla bombardıman uçağı, 89.000 tank, 3 milyon makinalı silah, 7 milyon tüfek üretti.

10- Japonların Ateş balonları, bir çeşit Japon kağıdından üretilmiş bir silahtı, yakıtı da hidrojen ve bir takım patlayıcılardan oluşuyordu. 1944’den 1945’e toplam 9.000 balon bırakıldı havaya. Sadece 1.000 tanesi hedeflerine ulaştı. 6 düşman askerini öldürebildi.

11- İlk operasyonel jet uçakları Almanlar tarafından kullanıldı.

12- Sovyetler Birliği'nde 1923 yılında doğan erkeklerin %80'i savaştan sağ kurtulamamıştı. Aynı dönemlerde doğan kadınlar da şanssızdı çünkü evlenecek erkek bulamamışlardı, evlenenlerin de çoğu dul kalmıştı.

13- Japon Kamikazeler 34 Amerikan gemisini batırdı, 368’ ine hasar verdi. 4.900 denizci yaşamını yitirdi, 4.800 denizci yaralandı.

14- 2.Dünya Savaşında, Japon pilot Hiroyoshi Nishizawa, 80 den fazla uçağı düşürmeyi başarmıştı. Ne gariptir ki bir kargo uçağında yolcu olarak giderken uçağın düşürülmesiyle yaşamını yitirdi.

15- Nükleer fizikçi Niels Bohr, Danimarka'da Almanlar'ın elinden kıl payı kurtulmuştu. Almanlar Danimarkalı direnişçilerle çatışırken, evinin arka kapısından, içinde paha biçilmez ağır su (nükleer bomba yapımında kullanılan bir madde) bulunan bir bira şişesiyle kaçmıştı. İngiltere'ye ulaşmayı başardı fakat sonradan şişenin içindekinin bira olduğu anlaşıldı. Ağır suyu da belki de bir Alman askeri içti.

16- Adolf Hitler’in yeğeni William Hitler 2. Dünya Savaşı sırasında Amerikan ordusundaydı. Savaştan sonra ismini değiştirdi.

17- Calvin Graham , Amerikan ordusuna yazıldığında sadece 12 yaşındaydı. Ordu yaşını öğrenmeden önce savaştaki başarısından dolayı madalya ve bronz yıldız almıştı. Ne var ki annesi daha sonra yaşını açıkladı ve elde ettiği hakları alınarak ordudan ihraç edildi. 17 yaşında tekrar orduya girmeyi başardı.

18- Almanlar, savaş uçaklarının yüzde 40-45’ini kazayla kaybetti.

19- Almanya’nın savaş ilan ettiği tek ülke Amerika’ydı.

20- 1939 yılında Naziler, beden ve zeka özürlü olan sayıları 80.000 ile 100.000 arasında kişinin yaşamını yitirdiği ötenazi programı başlattı.

 21- 84 Alman general, Hitler’in emriyle infaz edildi.

22- Amerikan ordusu, Kuzey Afrika’ya çıktığında, getirdikleri malzemelerin içinde 3 adet Coca Cola şişeleme makinesi vardı.

23-2. Dünya Savaşı'nda Amerikan'ın planladığı psikolojik operasyonlardan biri de Japonlar için kutsal sayılan Fuji Dağı'nı kırmızıya boyamaktı. Gereken boya miktarı (120.000 ton) , maliyet ( kullanılacak 3 adet B29 uçağı için gereken yakıt miktarı) ve görevin zorluğu düşünüldüğünde plandan vazgeçildi.

24- 2. Dünya savaşından sonra Rusların Japonlardan ele geçirdiği Kuril adaları iki ülke arasındaki bugüne kadar çözülemeyen problemlerden biridir. Japonlar bu adaları ısrarla istemektedir. Hiç bir doğal zenginliği olmayan, üzerinde 35’i etkin 100 volkan bulunan adalardan oluşmaktadır.

25-Almanya’da savaş boyunca muazzam bir enerji sıkıntısı vardı. Yapılan bir araştırmaya göre, savaş boyunca Alman sanayi tesislerine atılan bombaların %1'i elektrik santrallerine atılsaydı Alman sanayisi çökerdi

26- Birçok tarihçi 1942-1943 yılları arasında Stalingrad’daki savaşın tarihteki en kanlı savaş olduğuna (800.000-1.600.000 insan yaşamını yitirmiştir) inanıyor.

27- Kamplarda tahminlere göre 12 milyon insanı yaşamını yitirdi. Bunların neredeyse 6 milyonu Yahudiydi.

28- Pek çok tarihçi savaşın 1 Eylül 1939’da Almanların Polonya istilası ile başladığını belirtiyor. Bazı tarihçiler de 18 Eylül 1931 yılında Japonların Mançurya istilasıyla başladığını iddia ediyor. Bazı araştırmacılar ise 1. Dünya savaşının bir ara olduğunu, bu savaşın devamı niteliğinde olduğunu iddia ediyor.

29- 1939 ve 1945 yılları arasında çoğu Alman şehirlerine olmak üzere 3.4 milyon ton bomba atıldı.

30- Savaşta 62 milyon insan yaşamını yitirdi. Bunların yüzde 80’ i 4 ülkedendi (Rusya, Çin, Almanya, Polonya ) . Yaşamını yitirenlerin yarısından fazlası sivillerdi. Bunların çoğu kadın ve çocuktu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

En faydalı 10 yeşillik

Filmlerde görmeyi istemediğimiz sahneler

Dünya ile ilgili bazı gerçekler